Szilvalekváros gombóc
Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg krumpli
- 20 dkg liszt (amennyit felvesz)
- 10 dkg kemény szilvalekvár
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál gríz
- 1 tojás
- só
A pirított zsemlemorzsához: - 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
- A krumplit hámozd meg, kockázd fel, és forró sós vízben főzd ki. Ha kész, szűrd le, még melegen törd össze, keverd el az étolajjal, és hagyd kihűlni.
2. Ha már nem meleg, add hozzá a grízt, a tojásokat, egy kávéskanál sót, végül fokozatosan adagold bele a lisztet, hogy jól gyúrható tésztát kapj. Dolgozd össze, pihentetés nélkül nyújtsd ki fél centi vastagra, és vágj belőle nagyjából 6x6 centis négyzeteket.
3. Mindegyik közepébe tegyél egy kiskanál szilvalekvárt, majd a négyzetek sarkait csíptesd össze, és lisztes kézzel formálj belőlük golyókat. Egy nagy lábosban forralj vizet, és tedd bele a gombócokat.
4. Ha feljöttek a víz tetejére, még egy-két percig főzd, majd szűrd le őket. Közben egy serpenyőben olvasztott vajon pirítsd meg a zsemlemorzsát, és ebbe forgasd a szilvalekváros gombócokat.
5. Tálald fahéjas porcukorral.
(https://femina.hu/recept/szilvalekvaros-gomboc-receptje//)