Rólunk

Valler családi gazdaság

A Valler családi gazdaság története 15 éve kezdődött, amikor 2008-ban megvásároltuk a gazdaságunk alapján adó gyümölcsöst. A Békéscsaba mellett lévő almáskert termőhelyi és éghajlati adottságai kitűnőek és így kiválóan alkalmas a gyümölcstermesztésre, ezért örömmel és várakozással vágtunk bele az almatermesztésbe. Ekkor még mindketten önálló hivatással rendelkeztünk, Márti pénzügyi, Attila vadászati vonalon. A gazdálkodáshoz egyébként az agrár és pénzügyi végzettségen, pár kézi eszközön és némi szabadidőn kívül más egyebünk nem volt...

Az első évben a gyümölcsös alig termett, sajnos sok fát ki is kellett vágnunk. Ezeket és a korábbi hiányokat a következő években pótoltuk. Fő fajtáink az idared, golden delicious, jonathan, gloster, de termesztünk jonagold és florina almát is.

 

A második évtől nyilvánvalóvá vált, hogy a közel két hektáros gyümölcsös több lesz az életünkben annál, hogy szabadidőnkben foglalkozunk vele, és a szabadidő hamarosan ismeretlen fogalom lett… 

A második évben a fáink meghálálták a gondoskodást – metszést, kapálását, öntözést, tápanyagpótlást, növényvédelmet – és őszre jelentős mennyiségű terméssel álltunk szemben, melyet viszonteladók számára terveztünk értékesíteni. Ekkor szembesültünk a következő problémával, a termelőket leginkább sújtó alacsony felvásárlási árral és azzal, hogy egyszerűen nem is kell az áru.

Mivel az Arad felé vezető forgalmas útra néz a kertünk, egy hirtelen ötlettől vezérelve kitettünk egy rekesz almát az út mellé, és megállt az első autó… és már ebben az évben szinte az összes almánkat eladtuk az út mellett. 

Egymást követték az évek, közben folyamatosan bővítettük az eszközparkunkat, gyümölcskínálatunk is bővült szilvával, sárgabarackkal, őszibarackkal, meggyel, kiegészültünk zöldségfélékkel, szántóföldi növények termesztésével … és elkészültek az első nektárok is.

                                                                                                       

A következő néhány évben kezdtek felgyorsulni körülöttünk az események, nőtt a feladatok mennyisége és ezzel az időzavar is az életünkben. Már szinte az összes kivehető szabadság, hétvége is kevésnek bizonyult. Döntenünk kellett…

 A döntésünket külön-külön meghoztuk és kicsit több, mint fél év különbséggel 2018-ban mindketten feladtuk az addigi munkánkat. Lakóhelyünkön – Szabadkígyóson – megvásároltunk egy ingatlant, melyben az évek során kialakítottuk a mai gyümölcslé üzemünket. Gépeket vettünk, az üzem környezetét folyamatosan alakítjuk, a kertjét beműveltük, málnával és ribizlivel ültettük be. A tartósítószermentes gyümölcsleveink mellett új termékekkel is megpróbálkoztunk, köztük savanyúságokkal, befőttekkel, szörpökkel és aszalványokkal.                                                                                           

           

 

Az almáskerti nyitvatartásunk szinte állandóvá vált, mindössze a januártól áprilisig tartó időszakban vagyunk zárva. Azonban az élet ilyenkor sem áll meg, ekkor préseljük a legtöbb almalevet, céklalevet, feldolgozzuk az erre az időszakra fagyasztva tárolt gyümölcsöket.

 

          

 

A szerteágazó és gyakori munkacsúcsot eredményező feladatokat ketten nem győzzük, ezért az évek alatt 6-12 alkalmi és 1 fő állandó munkatárssal bővültünk, és a szünidők alatt sokat segítenek a gyermekeink is. 

13 évvel azután, hogy az almáskert előtt megállt az első autó – elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy országosan is elérhetővé tegyük a termékeinket. Ehhez létrehoztuk a saját webáruházunkat, mely december közepén indult el és legnagyobb örömünkre nemsokára meg is érkezett az első online rendelés... 

          

 

Vásárlóink közvetlen visszajelzései mindig fontos iránymutatást jelentenek tevékenységünk során. A pozitív vélemények segítik fejlődésünket, megerősítik a termelésbe vetett hitünket és nem utolsó sorban sokszor „erőt adnak” a folytatáshoz. Az elmúlt évben szakmai „visszajelzést” is kaptunk. A NAK Békés Vármegyei Elnöksége valamint a Békés Vármegyei Kormányhivatal elismeréseként a Békés Vármegyei Agrárium szolgálatában, fejlődésének elősegítésében, előmozdításában, értékeinek megőrzésében kifejtett kimagasló, példamutató tevékenységünkért „Békés Vármegye Agráriumáért- Kertészet kategóriában” díszoklevet vehettük át. Különösen megtisztelőnek érezzük, hogy tevékenységünket és gazdálkodásunkat rangos szakmai
elismeréssel díjazták.

                                           

 

                                           

Azt még nem tudjuk mi vár ránk, de kész tervekkel és reményekkel indultunk el ezen az úton. Bízunk benne, hogy a környezettudatos gazdálkodással megtermelt zöldségeink és gyümölcseink, valamint minőségi, kézzel készített termékeinkkel és hagyományos – tartósítószer mentes – technológiánkkal olyan értékeket állítunk elő, amely sokak számára kedvelt lesz. A legfontosabb visszajelzés számunkra az elégedett vásárló, aki örömmel tér vissza hozzánk.

 

Márti és Atti