Receptek

Szilvalekváros bukta

Szilvalekváros bukta

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg szilvalekvár
  • 7 dkg cukor
  • 6 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 db tojássárga
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom
  • 1 csipet só
  • TETEJÉRE
  • 1 db tojás

Elkészítés:

  1. A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy kiskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel, azaz várj körülbelül tíz percig, amíg jól megemelkedik, és habos lesz.

2. zitáld egy tálba a lisztet, rakd hozzá a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a sót, a tojássárgáját, majd öntsd hozzá az olvasztott langyos vajat és az élesztőt. Dagaszd meg, akkor az igazi, ha hólyagos, és elválik a kezedtől. A tetejére szórj kevés lisztet, takard le, és langyos helyen keleszd a duplájára körülbelül egy óra alatt. 

3. Ezt követően a tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki fél centi vastagra. Vágd fel 8x8 centis négyzetekre. 

4. Mindegyik közepére halmozz kevés szilvalekvárt, majd hajtsd össze, és a végeit alaposan nyomkodd meg. Rendezd a buktákat szorosan egymás mellé, egy sütőpapírral bélelt tepsibe

5. A tetejéhez a tojást verd fel, és kend meg vele a tésztát. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd aranybarnára körülbelül 30 perc alatt. Porcukorral megszórva kínáld.

(https://femina.hu/recept/szilvalekvaros-bukta/l)