Szilvalekváros bukta
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg szilvalekvár
- 7 dkg cukor
- 6 dkg vaj
- 3 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 2 db tojássárga
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom
- 1 csipet só
- TETEJÉRE
- 1 db tojás
Elkészítés:
- A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy kiskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel, azaz várj körülbelül tíz percig, amíg jól megemelkedik, és habos lesz.
2. zitáld egy tálba a lisztet, rakd hozzá a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a sót, a tojássárgáját, majd öntsd hozzá az olvasztott langyos vajat és az élesztőt. Dagaszd meg, akkor az igazi, ha hólyagos, és elválik a kezedtől. A tetejére szórj kevés lisztet, takard le, és langyos helyen keleszd a duplájára körülbelül egy óra alatt.
3. Ezt követően a tésztát lisztezett deszkán nyújtsd ki fél centi vastagra. Vágd fel 8x8 centis négyzetekre.
4. Mindegyik közepére halmozz kevés szilvalekvárt, majd hajtsd össze, és a végeit alaposan nyomkodd meg. Rendezd a buktákat szorosan egymás mellé, egy sütőpapírral bélelt tepsibe
5. A tetejéhez a tojást verd fel, és kend meg vele a tésztát. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd aranybarnára körülbelül 30 perc alatt. Porcukorral megszórva kínáld.
(https://femina.hu/recept/szilvalekvaros-bukta/l)