Sült alma
Kedvenc téli és őszi receptünk a sült alma! Megsütheted önmagában vagy töltve, édesítheted mézzel vagy kínálhatod vaníliaszósszal –mindenki szereti.
Elkészítés:
Alaposan mosd meg az almákat, és kiszúróval távolítsd el a magházukat, hogy a gyümölcsök egyben maradjanak.
Az üregekbe kanalazz tetszőleges tölteléket, majd ültesd az almákat tűzálló tálba vagy sütőpapírral leterített tepsibe, és süsd őket a 200 fokra előmelegített sütő középső részében 25-30 percig. A sütési idő az almák nagyságától függően változhat.
Jó tanácsok:
A tálba vagy tepsibe helyezés előtt vágd egyenesre az alma alját, hogy sütés közben stabilan álljon.
Több finomság fér bele, ha megskalpolod, és üreget vájsz bele a töltelék számára.
Savanykás almából a legjobb:
Sült almát régen csak téli tárolásra alkalmas fajtákból készítettek. Ezek a nyári almákhoz képest több savat tartalmaznak, és savanykás ízükhöz jól illenek az édes töltelékek és szószok.
Töltelék:
Kezdetben az almát a magházával együtt, egészben sütötték mindaddig, amíg a héja megrepedt. Ekkor kivették, megszórták cukorral és azonnal fogyasztották. Manapság se szeri, se száma a különféle változatoknak. A dióval, mandulával, mazsolával, aszalt gyümölcsökkel megtömött sült almát téli estéken forralt borral, punccsal kínálhatod. Akár a tölteléket is megbolondíthatod alkohollal.
(Forrás:https://www.mindmegette.hu/teli-gyumolcs-sult-alma-53252/)