Sült alma kicsit másképp
Az alma és a fahéj párban járnak, jelen esetben fűszeres szirup koronázza meg a sült gyümölcsöt.
Hozzávalók:
Az almához:
- 28 dkg liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 15 dkg va
- j1,2 dl tej
- 6 darab alma
A sziruphoz:
- 20 dkg cukor
- 2,5 dl víz
- 1 tk fahéj
- 2 ek vaj
A belsejébe:
- vaj
- fahéjas cukor
Elkészítés:
1. Sirupot kell elkészíteni, ugyanis még ki is kell hűlnie. Tegyük a szirup minden hozzávalóját egy lábasba, majd melegítsük őket össze. Forrástól számítva 2 percig főzzük, míg picit sűrűsödik. Húzzuk le a tűzről, tegyük félre hűlni.
2. A lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a kockákra vágott hideg vajat, majd robotgép segítségével dolgozzuk össze. Öntsük hozzá a tejet is kisebb adagokban. Gyors mozdulatokkal formázzunk belőle egynemű, rugalmas tésztát, majd csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe, míg előkészítjük az almákat.
3. Az almákat pucoljuk meg, majd vágjuk ki a magházukat. Az almáknak egyben kell maradniuk, ezért egy éles kés segítségével vágjuk körbe a magházat, de ha nem sikerül, el is felezhetjük őket.
4. A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél centi vastagra. Vágjuk fel 6 egyenlő részre a tésztát, majd minden négyzet közepébe tegyünk egy egész almát. (Ha csak felezve sikerült kiszedni a magházat, illesszük össze a feleket, úgy tegyük a tészta közepébe.)
5. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
6. Az almák közepébe, a magház helyére kanalazzunk vajat, nagyjából annyit, hogy kitöltse a lyukat, majd ízlés szerint szórjuk meg az almákat fahéjas cukorral. Csomagoljuk az almát a tésztába, alaposan nyomkodjuk össze a széleket, jól bugyoláljuk be az almát, hogy ne folyjon majd ki belőle az olvadt vaj.
7.Tegyük a tésztába csomagolt almákat egy 23x33 centis jénaiba, majd öntsük nyakon őket a sziruppal. Süssük őket 35 percig.
8.Tálalásnál locsoljuk meg őket a jénaiban maradt sziruppal, majd melegen kínáljuk.
(Forrás: https://sobors.hu/receptek/tesztaba-csomagolt-sult-alma-recept/)