Blog

Organikus élelmiszerek készítésére vállalkoztunk….!

Organikus élelmiszerek készítésére vállalkoztunk….!

Organikus élelmiszerek készítésére vállalkoztunk….!

Az élelmiszerek eredendően a természetből begyűjtött, vagy természetes módon megtermelt növényekből és vadon élő, illetve haszonállatokból származtak, melyek többségében szintén természetes összetevők és fűszerek felhasználásával hagyományos módon kerültek feldolgozásra és tartósításra. Az élelmiszerek és alapanyagaik előállított mennyisége az emberiség újkori történelme során jelentős növekedésnek fejlődésnek indult, egyben az előállítás technológiája is jelentősen változott. Eleinte az alapanyagok termelésének fokozásával növelték az élelmiszerek mennyiségét, majd felfedezték és széles körben alkalmazni kezdték a szintetikus adalékanyagokat (és az ebben rejlő gazdasági lehetőségeket), mely hatalmas technológiai robbanást eredményezett. Az élelmiszer előállítás ipari méreteket öltött, cserébe folyamatosan csökken a természetes (eredeti) összetevők aránya (pl. a világon nem termesztenek annyi földi epret, mint amennyit csak a joghurtokhoz elvileg felhasználnak) és nem csak az élelmiszerek beltartalma változott meg, de a sok mesterséges összetevő miatt az íze is...

 

 

A kiegyensúlyozott életünk fontos része az egészséges táplálkozás, a rendszeres folyadékbevitel, a testmozgás, a normál stressz, a minőségi alvás, kikapcsolódás, a helyes célok kitűzése, a humor stb. A mai zajos és szinte teljesen profitorientált világunkban különösen fontos a tudatos egészségmegőrzés. Az élelmiszeripar dinamikusan fejlődik és egyre költséghatékonyabb módon készíti a termékeit. Az ott felhasznált alapanyagok sokszor már köszönő viszonyban sincsenek az eredetivel, ezért az ipari élelmiszerek leginkább szintetikus termékekké váltak, mert cél a profitmaximalizálás. A szervezetünknek azonban nincs szüksége semmilyen mesterséges élelmiszerre, még abban az esetben sem, ha egy részük (csoportjuk) nem ártalmas. Az ipari élelmiszergyártás egyre olcsóbb alapanyagokat keres és árversennyel igyekszik megfelelni a vásárlók pénzügyi elvárásainak, de ezzel kiszorítja a hagyományos élelmiszereket. A mai modern dinamikus életvitelünk mellett ezért már tudatosan kell törekednünk a minőségi élelmiszerek fogyasztására, illetve a megbízható források felkutatására.

 

 

Korunk nagy problémája a hulladékgazdálkodás is. Hazánkban évente több, mint 200 ezer tonna élelmiszer csomagolóanyag keletkezik. Ezek kétharmada valamilyen műanyag származék. A műanyagok nagyon lassan bomlanak le és addig is károsítanak, pusztulását okozva számtalan élőlénynek. A mikrobák nem képesek bontani, ezért végül apró mikroműanyag részecskék keletkeznek és halmozódnak a vizekben, a levegőben és a talajban károsítva ezzel a teljes bioszférát. Egy PET palack 450 év alatt, egy nejlonszatyor, üdítős tasak lebomlása (azaz elporladása) akár 1000 évig is eltarthat! A műanyagokból az élelmiszerekbe „oldódó” nanorészecskék, adalékanyagok egészségkárosító hatásáról nem is beszélve. Éppen ezért az egészséges és minőségi élelmiszer alapfeltételeként minden esetben üveget használunk csomagolóanyagként, melyeket természetesen vissza is váltunk és újrahasznosítunk jelentősen hozzájárulva a környezetünk védelméhez.

 


 

A családi gazdaságunkban megtermelt gyümölcsöket és zöldségeket organikus módon dolgozzuk fel és készítünk belőle számos klasszikusnak számító terméket. Készítünk gyümölcsleveket, nektárokat, savanyúságokat, befőtteket, lekvárokat, szörpöket és aszalványokat is.

 

A kertben megtermelt és megfelelő időben szüretelt alapanyagokból sokkal finomabb élelmiszerek készíthetők, mint kémiai adalékokkal. Egy paradicsom, szőlő, vagy alma ízének harmóniáját (és beltartalmát) nem lehet aromákkal és kivonatokkal, de még sűrítményekkel sem előállítani. Ezért küldetésünknek érezzük, hogy hagyományos módon, valódi természetes alapanyagok felhasználásával készítsük termékeinket mindenféle mesterséges kémiai anyagok  (színezékek, ízfokozók, aromák, tartósítószerek) felhasználása nélkül.

Arra biztatunk, hogy tegyél az egészségedért és fogyassz te is organikus élelmiszereket!