Mutsu
Másik neve: 'Crispin'.
Származás: 1930-ban Japánban a 'Golden Delicious' és az 'Indo' fajták keresztezésével nemesítették. 1949-ben vezették be.
Hajtásrendszer: fája - különösen fiatal korban - erős növekedésű, koronája nagyméretű, kb. 20%-al nagyobb, mint a Goldené, sok termőágat fejleszt. Hajtásai felfelé törekvők, vastagok. Vesszeje lilásbarna, sűrű, feltűnő paraszemölcsökkel. Termőrügyeit leggyakrabban a 10-15 cm-es termőnyársakon hozza. Levele nagy, széles, sötétzöld. Intenzív koronaformára nem igazán alkalmas.
Termőképesség: viszonylag későn fordul termőre, de azt követően nagyon bőven, megbízhatóan terem. Önmeddő.
Gyümölcs: októberben szedhető, nagyméretű (230-300 g), kissé hosszúkás, hengeres, enyhén bordás, időnként kissé szabálytalan. Héja vékony, viaszos, szedési érettségben élénkzöld, teljes érettségben sárga, a napos oldalon enyhén pirosas színnel mosott. Húsa sárgásfehér, ropogós, üde, igen lédús, édeskés, kellemesen fűszeres zamatú.
Kiváló friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra és tárolásra (akár 6-7 hónapig is).
(Forrás: www.megyeriszabolcskerteszete.hu)