Miért egészségesek a piros ételek?
Immunerősítés színes ételekkel
Természetesen a jóból is megárt a sok, így senkit sem bíztatunk arra, hogy minden fogása céklából készüljön, de az biztos, hogy egy igazán változatosan felhasználható finomság a cékla, aminek most jött el igazán az ideje, amikor már jóval kevesebb friss zöldség és gyümölcs áll a rendelkezésünkre. A legideálisabb pedig az, ha egyenesen a kertünkből kerülhet a finom fogásokba.
A cékla csökkenti a magas vérnyomást. Erre pedig a legjobban a nyers céklalé képes.Javítja a véráramlást a szívbetegségek esetén és a prosztata egészségéhez is hozzájárul a benne található ásványi cink segítségével.A céklára még az edzések során is számíthatsz, hiszen növeli a mozgás hatékonyságát azáltal, hogy megnöveli az izmok oxigénellátását. Gazdag probiotikum forrás, így a belek működését is segíti.Kitűnő B-vitamin-forrás, a benne található folsav fontos a várandós kismamák számára.Még a cukorbetegeknek is hasznos, hiszen gazdag alfa-liponsavban, ami egyike a legerősebb antioxidánsoknak, és csökkenti az idegrendszeri károsodásokat, amelyek gyakran a cukorbetegséghez kapcsolódnak. Mind ezek mellett erős gyulladáscsökkentő hatású anyagokat is tartalmaz. C-vitamin tartalma kimagasló, segít a bőrhibák eltüntetésében is, mivel a pigmentfoltokat is halványítja.Magas vas és folsav tartalma miatt segít a vérszegénység leküzdésében is
(Forrás:https://www.egeszsegkalauz.hu/eletmod/taplalkozas/mire-jo-cekla-oszi-vitaminok-egeszsegeges-taplalkozas/h74vvlj)