Almahatározó

Jonathan

Jonathan

Származás: A Jonatán alma, mint oly sok nemes dolog a világon, a véletlen szülötte. Történt egyszer, hogy az 1800-as években, New York államban született egy Esopus Spitzenburg almafa magonc az Ulster megyei Philip Rick gazdálkodó farmján. A gazda ismerőse, bizonyos Jonathan Hasbrouck rátalált a farmon, megízlelte, és mindjárt a szívébe zárta. Az új almát elküldte a lapkiadóból mezőgazdasági reformerré avanzsált Judge J. Buel-nek (177-1839), aki 1826-ban megjelent cikkében tisztelete jeléül Jonathan néven írt róla. A cikkel kapcsolatos katalógus a New York államban előforduló legértékesebb almafajták leírásait tartalmazza, ebben a listában a Jonatán még Esopus Spitzenberg néven szerepel. Buel 1829-ben küldött a massachusettsi kertészeti társaságnak Jonatán almát, megjegyezvén, hogy  Philip Rick birtokáról származó magonc termése, ezért Ulster magoncként is emlegették, de végül maradtak a Jonathan elnevezésnél. Bár New York államban és másutt is sokfelé ültették, sehol nem tudtak nagyobb állományt felnevelni belőle.A Jonatánt Európa valamennyi almatermesztő országában megismerték, de hazánkon kívül sehol sem vált fő fajtává.

Termőképesség: korán termőre fordul, megbízhatóan és bőven terem. Alternanciára hajlamos, ezért időnként szükséges a termésritkítás. Termékenyülő és termékenyítő képessége igen jó.

Gyümölcse: közepes méretű (120-130 g), nagysága kiegyenlített. Korán színeződik, szeptember elejére a gyümölcs felületének több mint 50 %-át piros fedőszín borítja. Húsa tömött, kellemesen édes-savas, igazi Jonathan ízű. Nyomásra érzékeny.

Fa jellemzői: Közepes növekedésű, de koronája később – feltehetően a rendszeres nagy termések miatt – 15-20 %-kal kisebb lesz, mint az alapfajtáé. Elágazódási hajlama jó, a korona könnyen alakítható. Ágrendszere csüngő.

Kártevők, betegségek: almalisztharmat, varasodás, monília, gyökérzetet, fás részt fogyasztó rovarok (cserebogár pajor, kéregmoly), lombot fogyasztó rovarok (levélbarkó, sodrómoly, gyapjaslepke).

Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra és tárolásra (4-5 hónapig) egyaránt alkalmas.