Almahatározó

Jonagold

Jonagold

A Jongalod alma

Származás: a 'Jonathan' és a 'Golden Delicious' fajták keresztezésével állították elő az USA-ban 1943-ban. A magonc 10 évvel később hozta első gyümölcseit. Új fajtaként 1968-ban került bevezetésre, ezután főként Európában terjedt el. Belgiumban például fő fajta lett, de jelentős Angliában, Hollandiában, Németországban és Dél-Tirolban, sőt Japánban is a termesztése. Hazánkban 1984 óta államilag elismert fajta, azóta nálunk is nagy arányban telepítették. 

Hajtásrendszer: fája kezdetben erős, majd termőre fordulás után mérsékeltebb növekedési erélyű. Sudara erős, a hosszú és vastag oldalelágazások széthajlóak, ezért stabil vezérágú, ugyanakkor szétterülő ágrendszerű - a 'Golden Deliciousnál’ kb. 20-25%-al nagyobb - koronát nevel, amely azonban könnyen alakítható. Termőgallyai lecsüngőek.

Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és igen bőven terem. Ritkítást igényel. Csak részben öntermékeny, ezért a termésbiztonság érdekében pollenadó szükséges.

Gyümölcs: szeptember végén-október elején érik, nagyméretű (220-250 g), gömbölyded, a csésze felé kissé kúpos, alig bordázott. Héja közepesen vastag, erősen viaszos, éretten sárgászöld, amelyet 30-45%-ban borít a narancspiros fedőszín. Húsa sárgásfehér, tömött, lédús, harmonikus cukor-sav arányú, fűszeres, zamatos, barnulásra nem hajlamos. Illata a 'Jonathan'-hoz hasonlít. Magháza kicsi. Világossárga húsú, ropogós, lédús, édes-fűszeres ízű alma. Kiváló alapanyag sütéshez, főzéshez, de tehetjük salátákba és sajtok mellé is kínálhatjuk. Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra és tárolásra is kiváló

Kártevők, betegségek: almalisztharmat, varasodás, monília, gyökérzetet, fás részt fogyasztó rovarok (cserebogár pajor, kéregmoly), lombot fogyasztó rovarok (levélbarkó, sodrómoly, gyapjaslepke). 

 

(Forrás:www.megyeriszabolcskerteszete.hu)