Almahatározó

Granny Smith

Granny Smith
Származás: Íme a Granny Smith - magyarul Kovács nagyi???? kalandos világjáró története:
Az 1799-es születésű névadó nagymama lánykori neve Maria Ann Sherwood Anglia déli részén élt. 19 évesen összeházasodott Thomas Smith-szel, majd mindketten a mezőgazdaságban dolgoztak, nyolc gyerekük született, nagyon szegények voltak. A kormány akkoriban farmgazdálkodáshoz értő családokat toboroz Ausztrália benépesítésére. A család öt élő gyermekével útra kelt, s Ausztráliában sikeres gyümölcstermesztőkké váltak. Ausztrál kertjükben, a feltehetőleg francia cider magjáról kelt zöld alma 1868-ban már biztosan létezik, a neve: Smith magonca. Bemutatják egy országos mezőgazdasági és kertészeti kiállításon, ahol a legjobb főzőalma díjat nyeri. 1870-ben meghal Maria Ann Smith. 1895-ben azután az ausztrál gyümölcsszakértők is rájönnek, hogy kincs van a kezükben, telepítik és exportálják a nagyi fajtáját, az 1920-as évekre Amerikában is ismertté válik, azóta pedig valódi sztár az almafajták között.

Hajtásrendszer: fája középerős vagy erős növekedésű, jól elágazódó, sűrű ágrendszerű, felfelé törő koronájú, ám ágrendszere termőkorban lehajló, mert a termések zömét a korona peremén az egy- és kétéves termőalapokon, gyakran a rövid termővesszők végén hozza.

Termőképesség: korán fordul termőre, termőképessége kezdetben rendszeres és bőséges, később közepessé mérséklődik. Részben öntermékeny. 

Gyümölcs: október végétől érik, középnagy vagy nagyméretű (150-160 g), kerekded vagy csonka kúp alakú. Héja vékony, sima, viaszos bevonatú, teljes érettségében is zöld színű, nagy, fehéres paraszemölcsökkel pontozott. A gyümölcs napos oldalát enyhe pír boríthatja. Húsa fehér, tömör, kemény, kifejezetten lédús, mérsékelten savanykás, jellegzetes zamat nélkül. Íze frissítően savanykás. Nyers fogyasztásra és salátákba is kiváló választás.

Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra egyaránt alkalmas. Akár júniusig is tárolható.

(Forrás: www.megyeriszabolcskerteszete.hu)