Almahatározó

Florina

Florina

Származás: Jean Lespinasse vezetésével a 'Jonathan', a 'Golden Delicious' és a római alma keresztezésével hozták létre az 1970-es években a franciaországi Angers-ban. 

Hajtásrendszer: fája középerős vagy erős növekedésű, előbb szétterülő, majd lecsüngő ágrendszerű, gyenge elágazási hajlamú. 

Termőképesség: korán termőre fordul, megfelelő gondozás és ápolás mellett igencsak bőven terem. Virágait a hosszú vesszőkön és a 2-3 éves gallyak rövid termővesszőin hozza. Jó pollenadó és a vele azonos időben virágzó fajtáktól jól termékenyül. 

Gyümölcs: szeptember végén, október elején érik, nagyméretű (170-180 g), kissé szabálytalan, enyhén megnyúlt kúp alakú. Héja vékony, feltűnően hamvas, sárgászöld alapszínét szinte teljes mértékben mosott és csíkozott sötétpiros-lilás fedőszín borítja, tetszetős. Húsa sárgásfehér, közepesen kemény, tömött, roppanó, lédús, ízletes, kissé illatos, inkább édeskés, de megfelelő cukor-sav arány folytán harmonikus.

Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra és tárolásra (kb.februárig) is kiváló.

Kártevők, betegségek: almalisztharmat, varasodás, monília, gyökérzetet, fás részt fogyasztó rovarok (cserebogár pajor, kéregmoly), lombot fogyasztó rovarok (levélbarkó, sodrómoly, gyapjaslepke). Nem betegségérzékeny, almavarasodással szemben teljesen rezisztens almafajta.

 

(Forrás: www.megyeriszabolcskerteszete.hu)