Almahatározó

Elstar

Elstar

Származás: a 'Golden Delicious' és az 'Ingrid Marie' fajták keresztezésével hozták létre Elstben (Hollandia) 1955-ben. Forgalomba 1975-ben került.

Hajtásrendszer: növekedési erélye középerős vagy erős. Eleinte a hajtások elágazás nélkül hosszúra nőnek, emiatt vissza kell metszeni, később visszametszés nélkül is elsűrűsödhet. 

Termőképesség: jó, de hajlamos az alternanciára. Bár első termését korán hozza, a bőtermőségét fokozatosan éri el. Önmeddő. 

Gyümölcs: szeptember első felében érik, több menetben szedhető, középnagy vagy nagy (160-240 g), gömb vagy lapított gömb formájú. Héja vékony, nyers tapintású, alapszíne zöld, ami éretten szalmasárgává válik, a fedőszín narancsvörös vagy kárminpiros, nagyobb, összefüggő foltokban és sávokban fedi a gyümölcsöt. Húsa krémfehér vagy zöldessárga, ropogós, közepesen szilárd. Az elstar alma érett, erőteljes ízű, lédús, tömör, bódító illat és erőteljes aroma jellemzi. Koncentrált, pikáns, fűszeres és édes, nagyszerű savasságának köszönhetően frissítő. Tökéletes Apfelkrenhez (tormás almapüré), gazdag gyümölcssalátákhoz, illetve krémes sajtokhoz bor mellé.

Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra és tárolásra is alkalmas.

 

(Forrás:www.megyeriszabolcskerteszete.hu)