Blog

Céklalé gyártás

Céklalé gyártás

Az almaszüret utáni téli „pihenőidőszakban” készül az egyik legkedveltebb termékünk a préselt céklalé.

A  kertből felszedett és télre letárolt céklát először átválogatjuk, majd magasnyomású mosó segítségével a céklákról a rátapadt föld nagy részét eltávolítjuk.

Utána következik az aprólékosabb munka:

minden céklát egyesével konyhakészre mosunk, a gyökér részt és a levélmaradványokat késsel eltávolítjuk és amennyiben nagyra nőtt céklával van dolgunk, akkor daraboljuk is.

 

Az előkészített, darabolt céklát beleöntjük a présgép mosórészébe, ahonnan egy felhordó csiga a présgép darálójába továbbítja.

 

A daráló részből a lereszelt céklát préskendőkbe engedjük és becsomagoljuk, mint egy batyut.

 

 

Ezt többször megismételjük, míg egy nagy „torony” lesz a darálék csomagokból.

Ezután következik a préselés, ami sokkal rövidebb ideig tart, mint a cékla előkészítése…

A gép 300 Bar nyomással préseli ki a levet a céklából, melyet egy tartályban gyűjtünk össze.

 

 

 

Az összegyűjtött préslevet felmelegítjük, de nem forraljuk!

A melegítés hatására a céklalé tetején hab képződik, melyet egy szűrővel letisztítunk.

 

 

Attól függően, hogy milyen végterméket szeretnénk a céklaléből készíteni, adhatunk hozzá préselt, 100%-os almalevet, vagy alma-és sárgarépa rostot.

A 60% préselt almalé és 40 % préselt céklalé tartalmú változat, a gyermekek számára is kellemes ízű. Kismamáktól érkezett visszajelzések alapján a terhességi vashiányt ez a változat is kedvezően helyreállítja.

Céklarajongók részére készítünk egy „durvább” változatot is: 90% céklaléhez 10 % alma- és sárgarépa rostot tartalmazó verziót, mely egy jóval töményebb, de ugyanakkor vásárlóink által nagyon kedvelt zöldséglé.

 

Az üvegekbe töltött céklalevet hőkezeljük, így tartósítószermentesen hosszú ideig eltartható.

 

 

Általában a céklalégyártás napja hosszúra nyúlik, rendesen elfáradunk nap végére, mert nem egy-két darab, hanem több rekesznyi cékla változtat aznap formát kezünk nyomán és kerül üvegekbe.

Tesszük mindezt azért, hogy egy méregtelenítő- és immunerősítő kúra során asztalodra kerülve céklalevünk egészségedre jótékony hatásait kifejthesse.

Te melyiket választanád?

Alma céklalé

Céklalé almával répával