Almás Tarte
Ősz van, almát kell enni, ez nem vitás. És mi jobb dolog történhetne egy almával, mint hogy sütit sütünk belőle? Zseniálisan finom, és nagyon szép is a végeredmény.
Hozzávalók:
- 5 darab alma
- 15 dkg vaj
- 4 ek barna cukorvaj a forma kikenéséhez
- 2 ek rum
- 12,5 dkg finomliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 tk fahéj
- 2 darab tojás
Elkészítés:
1. A sütőt melegítsük elő 180 fokosra.
2. Az almát tisztítsuk meg, magozzuk ki és szeleteljük fel tetszés szerint. Ezután 30 gramm vajjal és 2 evőkanál cukorral pároljuk 4-5 percig, amíg megkaramellizálódik. Keverjük hozzá a rumot.
3. A tortaformát (20 cm) kenjük ki vajjal.
4. Az almát szűrjük le, a szirupot tegyük félre, majd a gyümölcsöt helyezzük a vajjal kikent formába.
5. A lisztet forgassuk egybe a sütőporral és a fahéjjal.
6. A maradék vajat és cukrot keverjük simára, utána adjuk hozzá a tojást, a lisztes keveréket, gyúrjunk belőle sima tésztát. A tésztát nyújtsuk ki a forma méretének megfelelően, és borítsuk az almára.
7. A tortát toljuk az előmelegített sütőbe 30-35 percre, majd miután elkészült, 10 percig hagyjuk a formában hűlni. Ezután borítsuk tányérra vagy tálcára. A torta tetejére csorgassuk rá a szirupot.
(Forrás: https://sobors.hu/)