Blog

Alma és a dió

Alma és a dió

Alma és dió, mint őszi immunerősítő

Alma, mint csodatevő gyümölcs

Az alma rendkívül jó vitaminforrás. Egész évben fogyasztható, de legfőképp az őszi betakarítástól, egészen tavaszig. Ropogós gyümölcs, vörös, sárga és zöld színben pompázhat.

Fogyaszthatjuk akár préselve vagy magát a gyümölcsöt, esetleg héjától megfosztva. Viszont érdemes héjastul ennünk, hiszen értékes rost anyagok található benne. Az úgy nevezett pektin. A pektin cukortartalmával együtt kiválóan szívódik fel. A pektin egy különleges szénhidrát, amelyet az emberi szervezetben lévő enzimek nem tudnak lebontani, viszont az emésztőrendszerben élő baktériumok olyan vegyületekké alakítják, amelyek védik a bélnyálkahártya felületét és elősegítik annak egészséges működését

  • Az alma flavonoidokat tartalmaz, ami olyan növényi anyag, ami antioxidáns hatással bír. A sejtekben lévő oxidációs folyamatos semlegesítésében segédkeznek.
  • Az egész gyümölcs egy nagy vitamin bomba: A-, B-komplex, C-vitamin, valamint, mint már említettem, flavonoidokat, antioxidánsokat tartalmaz.
  • Ásványi anyagtartalma kálium, kalcium, vas, magnézium, cink, flour, jód, valamint a szelén.

Fogyasztása: 

Védi a vastagbelet, májat, csökkenti gyermekkorban az asztma kialakulását, csontritkulás megelőzése gyanánt is fogyasztható.

Viszont magas savtartalma kikezdheti a fogzománcot, ezért érdemes lassan fogyasztani.

 

Dió, amely külsőleg és belsőleg megtisztít

A kemény külső védi az ehető belső magot. Fogyasztható része telítetlen zsírsavakat, fehérjét, ásványi anyagokat, mint mangánt, káliumot, kálciumot tartalmaz. Ezenkívül megtalálható benne az E és a B vitamin. Gyógyhatását illetően gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és összehúzó hatású.

A hazai népi gyógyászat szerint belsőleg vértisztító hatású, bél- és gyomorhurut ellen segít, valamint külsőleg sebkelezésre alkalmas. 

Rengeteg benne az omega-3 zsír, amely megelőzi a szívbetegségek kialakulását. A vérerek rugalmasságának megőrzésére is kiváló.

  • A diót sokféleképpen felhasználhatjuk. Külsőleg borogatásként, kozmetikumokhoz, belsőleg tea készítéséhez alkalmazható, amely segít a fent említett betegségek gyógyulásában.
  • Használják különböző ételekbe, zabhoz, gabonakásához. Sűrűn használt alapanyag és töltelék süteményekbe.
  • Igazi kincsként könyvelik el a dióolajat, amely az egészséges és reform konyha egyik fontos alapanyaga. A dióolaj használható salátákhoz, levesekhez, mártások készítéséhez.

(Forrás:https://movingroom.blog.hu/2017/11/04/alma_es_dio_mint_oszi_immunerosito)