Idared
Az Idared alma
Származás: az Amerikai Egyesült Államokban nemesítették 1926-ban a ‘Jonathan’ és a ‘Wagener’ fajták keresztezésével, ám kereskedelmi forgalomba csak 1942-ben került. Magyarországon először Porpáczi Aladár telepítette. Hazánkban széles körben felhasznált fajta.
Hajtásrendszer: fája fiatalon középerős, termőre fordulás után mérsékelt növekedési erélyű. Ágrendszere eleinte feltörő, később szétterülő, koronája minden nehézség nélkül nevelhető, a termőre fordulással egyidejűleg a korona szinte saját magát felépíti. Kiválóan metszhető, alakítható. Vesszője sok rövid termőrész képzésére hajlamos. Levele kicsi, fényes, kanalasan összehajló, molyhos fonákú.
Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Alternanciára kevéssé hajlamos. Részben öntermékeny.
Gyümölcs: októberben érik, közepes vagy nagyméretű (170-200 g), alakja kissé lapított gömb, finoman bordázott. Héja közepesen vastag, csaknem teljesen élénkpiros, mosott fedőszín borítja. Húsa kemény, roppanó, világos vajszínű, lédús, íze kellemes, édes-savanykás, harmonikus, enyhén fűszeres. Gyors puhulásra, tárolási betegségekre nem fogékony, így hosszú ideig, akár a nyári hónapokig is megőrzi minőségét. Felhasználható: főzéshez, süteményekhez, szószokhoz, kompót készítéséhez.
(Forrás: www.megyeriszabolcskerteszete.hu)